Bruiloftblues

Bruiloftsblues

Eerst is er liefde. Dan is er een bruiloft. En daarna … een stapel volgesnotterde papieren zakdoekjes?

Bridezilla, de vleesgeworden bulldozer die zich meester maakt van heel wat bruiden kennen we allemaal, of je er nu zelf eentje bent, eentje wordt of dit agressieve Virus der Furies dagelijks bewondert in de gelijknamige reality tv-show. Maar wist je dat Bridezilla ook een minder bekend zusje heeft? Eentje dat meer achter de (getrouwde) schermen heerst? Ladies and gentlemen, may I introduce… tromgeroffel … Bluesilla! Bluesilla is even hardnekkig, overmant je net zo volledig als haar grote zus en duikt out of the blue(s) op. 

Yep, overduidelijk familie van mekaar. 


Picture this. Je hebt er net een fabuleuze trouwdag opzitten en je loopt nog op wolkjes als je denkt aan die wondermooie witter-dan-witte postkaartstranden van je honeymoon. Je voelt je helemaal over the moon, op en top extatisch en wilt dit zaligmakende gevoel je leven lang vasthouden. En BOEM! Net. Dan. Slaat. Het. Toe. Voor je het weet sta je met je smartphone in je hand al snikkend te bellen met je mama om uiteindelijk in een depressie te belanden. depressie met de klinkende naam Bluesilla. 

Je bruiloft plannen zorgt voor een roes waarin je maandenlang ondergedompeld wordt. Dit kan zo intens zijn dat er aan het einde van je bruiloft een gigantische en compleet onverwachte emotionele crash om het pasgetrouwde hoekje loert. Je zondagse routine van het afgelopen ‘we gaan trouwen’ jaar bestond uit opstaan, boodschappen doen, popcorn maken en je neerploffen met je laptop vol huwelijksgerelateerde Excel sheets op je schoot, en die is er van de ene op de andere dag niet meer. Je raakt gedesoriënteerd en betrapt je erop dat je ‘wat doen wanneer je verdrietig bent na de bruiloft’ googlet. 

3.300.000 resultaten. Zucht

Je weet niet meer wat te doen. Je bent in een niet zo happily ever after parallel universum beland. Moet je nu gewoon terug naar wat jullie deden toen jullie nog geen bling bling rond die oh zo belangrijke ringvinger droegen? En Bluesilla bereikt haar koortsig hoogtepunt, want je beseft dat je opeens ook helemaal niet meer in de belangstelling staat. De spots zijn gedoofd en de zaal is leeg en verlaten. Je voelt je net als Assepoester toen ze plots in haar oude vodden met een pompoen onder haar arm mijmerde over die magische avond met haar Prince Charming

Wat nu? Wat is er in ’s hemelsnaam mis met je? Je voelt je zelfs schuldig dat je terug naar al die aandacht verlangt. Naar je #bridalbestiesdie om de haverklap aan je mouw trokken om te smullen van de laatste details van je ‘bruiloft in the making’. Naar de spotlights die je op de bruidsvoet leken te volgen. En naar die roze wolkjes waarin je maandenlang je fashionistahakken geplant hebt. Waarom lijkt die stressy huwelijksvoorbereidingsfase opeens zo veel leuker dan dit prille posthuwelijkse tijdperk? 

Maar net zoals Bridezilla verdwijnt ook Bluesilla snel weer uit je lijf. Het blijft niet duren, al lijkt het misschien onvoorstelbaar als je op zo’n slobbersnotterdag weer op de bank hangt. Terwijl je Bluesilla stilletjesaan voelt uitdoven, heb je nog altijd je waanzinnig mooie trouwfoto’s om je pijn te verzachten. En oh ja. Natuurlijk ook je huwelijk!  

foto's: Modeca