Op zoek naar dé perfecte bruidsjurk: Pasbeurten en retouches

De eerste pasbeurt

Dankzij talrijke televisieformats, waarin de zoektocht van een bruidsjurk centraal staat, zijn de meeste toekomstige bruiden ondertussen op de hoogte van het reilen en zeilen in een bruidsmodezaak. Voor zij, die de afgelopen jaren onder een steen geleefd hebben, hierbij nogmaals de aandachtspunten:

Tijdens een kort gesprek probeert de bruidsconsulent (-e) een idee te krijgen van jouw persoonlijkheid, het budget en het (eventuele) huwelijksthema waarvoor jullie gekozen hebben. Hij/ zij polst naar jouw smaak en kledingstijl. Dit is een goed moment om foto’s te tonen van jurken die je mooi vindt en die je van Pintarest en Instagram geplukt hebt. Een foto van jezelf in kleding waarin je je absolutely stunning voelde, kan ook een ijsbreker zijn. Een topje met een boothals die jouw gezicht mooi benadrukt of een sweetheart neckline waarin jouw sleutelbeen geaccentueerd is, zijn een goed begin van de zoektocht naar dé jurk. Houd er rekening mee dat de foto’s in modebladen gefotoshopt zijn, de belichting met zorg bestudeerd is en de modellen letterlijk de ideale maten hebben. Staar je dus niet blind op de foto uit een magazine of op sociale media. Die strookt absoluut niet met de realiteit en is met een creatief team van visagisten, kappers, stylisten en fotografen in scène gezet. 

 

Het is niet uitzonderlijk dat bruiden hun mening helemaal bijstellen wanneer ze eenmaal aan het passen slaan. Beoordeel een jurk nooit op een kapstok, maar trek haar liever aan. Sta open voor de input van de verkoper en/ of verkoopster. Hij/ zij krijgt jaarlijks honderden bruiden over de vloer en weet vaak in een oogopslag wat een perfecte match kan zijn. Wees eerlijk en zeg hem/ haar wanneer je iets niet mooi vindt. Uiteraard spreekt het voor zich dat jij vetorecht hebt. Een goede barometer zijn de vlinders die je in je buik voelt, wanneer je de perfecte bruidsjurk gevonden hebt. Of de traantjes bij jouw entourage vloeien…

 

Snuister gerust langs de rekken vol met prachtige jurken en laat je leiden door je gevoel. Misschien valt je oog op een pittig detail van een jurk of trekt een bepaalde stof je aan. Probeer zeker ook een totaal ander silhouet dan je voor ogen had. Het resultaat kan bijzonder verrassend uitpakken. 

 

Wees helemaal klaar voor de pasbeurt. Netjes gewassen haar, zijdezachte benen en oksels en een naturel ogende make-up, maken dat je je op je gemak voelt in de paskamer. Vermijdt parfum, een rijke bodylotion en ga zeker geen zelfbruiner smeren vlak voor de afspraak. Ceremoniële kledij is van delicate, hoogwaardige stoffen gemaakt, die- net omwille van het fragiele karakter-, met grote zorg behandeld moeten worden. 

 

Het ondergoed dat je aantrekt, speelt een belangrijke rol tijdens de pasbeurt. Draag bij voorkeur nude tonen en als je je daar beter bij voelt figuurcorrigerend ondergoed, zodat de jurken mooi om je figuur vallen. Afhankelijk van de jurk die je kiest, moet je misschien op zoek naar speciaal ondergoed. Denk bijvoorbeeld maar aan de lage rugdecolletés die razend populair zijn of de sweetheart necklines en halterjurken. Deze silhouetten vragen aangepaste onderkleding. De meeste bruidswinkels hebben doorgaans een collectie body’s, korsetten- al dan niet strapless of halter-, voor de verschillende soorten jurken in huis. Sommige bruidsjurken zijn zo fijn afgewerkt dat het helemaal niet nodig is om een bh te dragen, omdat de ingewerkte cups voor voldoende steun zorgen. Laat je dus ook hierin adviseren in de bruidsboetiek. Draagcomfort staat voorop en de sexy niemendalletjes van kant zijn uitsluitend voor de huwelijksnacht gereserveerd...

 

Bij de planning van een huwelijk komt heel wat kijken. Hou de zoektocht naar je bruidsjurk dan ook zo praktisch en eenvoudig mogelijk. Centraliseer de aankopen voor je trouwoutfit als dat kan op één plek. Een sluier of haaraccessoire geeft je die typischebridallook. Bijpassende schoenen in hetzelfde stofje als je bruidsjurk zijn ook altijd mooi meegenomen. Al zijn er ook bruiden die bewust kiezen voor een paar contrasterende schoenen. Inspiratie nodig? Wat dacht je van een andere kleur? Goud- of zilverkleurige stiletto’s? En waarom geen stoere boots overwegen voor je natte herfsthuwelijk? Op de redactie smelten we weg bij de blauwe satijnen pumps, waarmee Carrie in ‘Sex and the City’ ten huwelijk gevraagd wordt door Mr. Big. 

 

Als je in de winter trouwt of een kerkelijke inzegening plant, dan kijk je ook best uit naar een kort jasje in bont, een stola of een paar mouwen in kant. Ook altijd handig is een clutch waarin je je smartphone, zakdoekjes, lipstick en een spiegeltje bewaart. 

 

Panikeer niet als je totaallook bij de eerste pasbeurt nog niet  compleet is. Geen matching oorbellen gevonden in de bruidszaak? Dat is helemaal geen reden tot paniek. Misschien ben je voorbestemd om de antieke parels van je oma te dragen. De boodschap is: relativeer en bekijk de situatie altijd doorheen een roze bril.

 

Eenmaal je je keuze gemaakt hebt, is het een aantal weken tot maanden geduld oefenen, totdat jouw jurk geleverd wordt in de bruidszaak. Veel bruiden maken daarom een foto, zodat de herinnering aan hun droomjurk niet vervaagt. Sla deze foto op in een geheime map je smartphone en verstop hem voor nieuwsgierige aagjes  (lees: je partner!). 

 

Wees tevreden met je keuze en focus je op de rest van de huwelijksplanning. Laat de pagina’s met bruidsjurken op Instagram en Pinterest voor wat ze zijn. Jij hebt immers de perfecte jurk gevonden en wil ab-so-luut niet dat de twijfel toeslaat. 

Retouches

Een tiental jaren geleden, toen jurken in taft- en wilde zijde, razend populair waren, was het vrij eenvoudig om een jurk te retoucheren. Een jurk moest een stukje korter gemaakt worden en hooguit een aantal centimeters ingenomen. Heel veel bruiden beseffen niet dat het merendeel van de bruidsjurken tegenwoordig uit complexe stoffen zoals bijvoorbeeld kant bestaan. 

 

Daarnaast heeft ook het silhouet, in vergelijking met het vorige decennium, grondige wijzigingen ondergaan. Keyholes, diepe rugdecolletés, applicaties en boorden in fijne kant, ze maken het werk van de naaisters er niet eenvoudiger op. Een bruidsjurk moet bovendien een perfecte fitting hebben. Je wil op je trouwdag immers niet de hele tijd je bustier optrekken of over een iets te lange rok struikelen. Retouches zijn dus quasi altijd noodzakelijk. 

 

Doorgaans spenderen de naaisters een volledige dag aan het aanpassen van een eenvoudige jurk. Een jurk die bezet is met borduurwerk of boorden in kant heeft, daar kruipen al gemakkelijk drie dagen werk in, omdat elke parel en elk strassteentje eerst extra vastgenaaid moet worden vooraleer er in de jurk geknipt kan worden. 

 

Verwacht je er dus aan dat voor dit maatwerk een bepaalde prijs gevraagd wordt. Navraag bij de bruidszaken leerde ons dat je doorgaans 10 à 15 % van de kostprijs van de bruidsjurk moet incalculeren voor de aanpassingen aan je droomjurk. 

De tweede pasbeurt

 Wanneer jouw bruidsjurk geleverd is in de bruidszaak, word je hierover telefonisch verwittigd. Je prikt dan ook een datum voor een tweede pasbeurt. Voor je eigen gemoedsrust raden we aan dat je hiermee niet wacht tot de laatste weken voor het huwelijk. Naar alle waarschijnlijkheid moeten er nog retouches uitgevoerd worden en nogal wat bruidjes vinden het een geruststellende gedachte als hun outfit twee weken voor het huwelijk ‘af’ is en kan afgehaald worden. 

 

Weer of geen weer, een bruid hoort panty’s te dragen. Dit is het moment om uit te testen welk merk het meest comfortabel zit. Best kies je voor een transparant exemplaar in mat of glanzende uitvoering. Wit is uit den boze. Dat past meer bij een communicantje of bij het bloemenmeisje. 

 

Zijn er familiejuwelen die al verschillende generaties meegaan en gedragen worden door een aanstaande bruid? Neem die dan zeker mee naar de bruidswinkel om een idee te krijgen van het totaalplaatje. Valt het resultaat tegen? Geen paniek! Je hebt nog meer dan genoeg tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. 

 

De derde pasbeurt 

 Maximaal twee weken voor de bruiloft, pas je je bruidsjurk nog een laatste keer in de bruidszaak. De jurk zou nu een perfecte pasvorm moeten hebben. Het is nu zaak om op gewicht te blijven en zeker niet meer aan te komen of af te vallen. Kleine details kunnen gelukkig nog aangepast worden, met dank aan de vaardige naaisters die wonderen verrichten! 

 

Vergeet je ingelopen(!) bruidsschoenen niet mee te brengen en pas je volledige outfit met ondergoed en alle bijhorende accessoires.

 

Echte perfectionista’smaken een afspraak bij de kapper voor een proefkapsel. Je hebt dan een totaalbeeld van hoe je eruit zal zien op de grote dag.

 

In de bruidszaak hing jouw jurk aan een hoog rek. Om je jurk ook thuis kreukvrij te houden, bevestig je een haak aan het plafond waaraan je je jurk de komende dagen laat ‘doorhangen’. De hoes waarin je je bruidsjurk vervoert, gebruik je nadien om je jurk in op te bergen.